ПО-МАЛКО ОТПАДЪЦИ С ДЕЦАТА

Опазването на околната среда не идва естествено за много от нас – особено когато става въпрос за храна.

За младите родители това става очевидно, тъй като те трябва да молят и подкупват децата си, за да доядат храната си. Но също така е шанс да научите малките на добродетелта на чистата чиния.

Ето няколко чудесни начина да започнете.

ЗА ВСИЧКИ ДЕЦА

Спестете време, енергия и недоядени остатъци, като храните детето си със същата храна, която ядете, пасирана за малките. Сервирайте си по-малка порция, знаейки, че вероятно ще довършите това, което те не изядат. Започнете, когато са малки и никога няма да трябва да готвите малки порции за вашето дете.

Искаме нашите деца да опитват нови храни, но проучванията показват, че много деца трябва да опитат храна до 15 пъти, преди да я приемат. Започнете с малки порции и минимизирайте недокоснатата храна. Винаги можете да предложите алтернатива, когато проявят интерес.

Говорейки за тези едва докоснати порции – запазете ги! Или сервирайте остатъците отново през следващите няколко дни, или ги включете в нещо друго. Сложете остатъците от мляко в сутрешното си кафе и остатъците от зеленчуци във вечерното задушено. Пюретата могат да се добавят към сос за паста или супа.

Децата, които хапват постоянно, не са гладни по време на основното хранене.

ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ

Поставете чиста постелка под столчето за хранене на вашето малко дете, преди да сервирате храна. По този начин храната, която пада (или се изхвърля) от таблата, все още е безопасна за ядене и може просто да се постави обратно в чиниите им.

Така малките хапки не се натрошават, могат лесно да се вземат от салфетката и позволяват на детето ви да се научи да се храни самостоятелно.

Децата хвърлят храна на пода, за да тестват своите (и вашите) граници. Не се примирявайте с това. Стойте наблизо, докато се учат да ядат и се намесете, преди храната да започне да лети из кухнята. Посочете им определено място в чинията или подноса, където да я поставят вместо изхвърлят. Те в крайна сметка ще го направят и в резултат на това ще трябва да чистите по-малко.

КОГАТО ПОРАСНАТ

Опаковайте обяда им в кутии за многократна употреба и накарайте децата си да донесат вкъщи остатъците от храна и напитки. Въпросът защо е останала неизядена храна ще ви помогне да предложите правилните храни в точните количества следващия път. Понякога малки промени като нарязване на храната на по-малки парчета могат да направят обяда по-привлекателен.

Хората са склонни да харесват неща, които са помогнали да направят, и децата не са по-различни. Затова ги включете в готвенето на тяхната храна. Дайте им избор, когато е възможно. Позволете им да си оформят сами порциите, които искат, в разумни граници.

Децата, които се занимават с отглеждане на плодове и зеленчуци, са по-склонни да ги ядат. Дайте на детето си признателност и уважение към храната, която поставяме на масата, като създадете градина, присъедините се към обществена градина или посетите ферма.

Защо да рециклираме?

Събирането и рециклирането на отпадъци е ежедневна дейност на всички нас. Изграждането на екологични навици и умения от най-ранна възраст е изключително важно.

Намаляването на отпадъците и тяхното правилното събиране и рециклиране спестява ресурси на природата и средства за семействата.

Децата придобиват нови умения и чувство за гражданска отговорност, правейки важни неща заедно с родителите. Обучението в тази посока подобрява комуникацията, изграждането на екип, критичното мислене и уменията за вземане на решения.