Как да рециклирате ненужните си кашони

–-

Повторна употреба или предаване за рециклиране?

Само през 2016 година светът е използвал 398 милиона тона хартия. Средното потребление на човек е 55 килограма на година. Огромна част от тези обеми се произвежда, използва и изхвърля почти веднага. Повече от половината от тях (207 милиона тона) се използва за опаковки, което създава страхотни възможности за преизползваемост, оптимизиране или рециклиране.

В съвременния дом и офис кашоните присъстват все повече. Всеки ден заявяваме и получаваме продукти, опаковани в кашони. Технологиите се обновяват все по-често и движението на уреди и стоки става още по-динамично. Много компании създават свои програми за paperless offices или за чувствително намаляване на използваната хартия. Поговорете с нас за това.

Ако имате натрупана хартия или редовно генерирате такава, може да заявите извозване или да обсъдите с нас възможностите за обслужване, изпращайки запитване към нас.

Знаете ли, че?

Рециклирането на алуминиевите кутийки ангажира 95% по-малко енергия и генерира 95% по-малко вредни газови емисии, отколкото производството им от суровини.

Може ли да събираме тези опаковки и да ви ги предаваме за рециклиране?

Разбира се, това е най-добрият вариант. Може ли да събираме в празните ни кашони тонери, бартерии и електроника, а след напълване да ви ги предадем за рециклиране?

Просто залепете на предната страна на кашона лист формат А4 с надпис „Кашон за събиране на стари тонери, батерии и електроника“.

При напълване може да го доставите или изпратите (по куриер за ваша сметка) към сервиза ни в София, ул. Баба Вида 2. Може да заявите оттук желанието си за извозване. Препоръчваме Ви да прочетете повече и за нашата Програма за рециклиране по пощата.

Мога ли да изхвърля ненужните си опаковки в уличните контейнери?

Разбира се, стига да са предназначени за събиране на чисти и добре сортирани отпадъчни пластмасови и метални опаковки. Сортирайте ги внимателно преди това, за да отстраните всички други материали и замърсявания.

Дали изхвърлянето на ненужните пластмасови и метални опаковки е забранено?

Законът за управление на отпадъците и Наредбата за ИУЕЕО забранява изхвърлянето на отпадъци на нерегламентирани места. Добрата новина е, че с всяка изминала година рециклирането им става все по-лесно и удобно. Онлайн формите и масовите кампании за рециклиране са добър успешен пример.

Ако имате такива отпадъци, може да заявите тяхното извозване оттук.

Трябва ли да плащам за рециклирането на моите ненужни кашони?

За малки количества (до 200 кг.) хартия, велпапе и картон и ние осигуряваме безплатен прием и рециклиране.

За количества над 200 кг. осигуряваме изкупуване – при предварително дефинирани ценови условия.

Ако искате да разберете повече за тази успуга, може да ни изпратите запитване оттук.

Къде мога да продам моите ненужни пластмасови и метални опаковки?

Потърсете в интернет. Може би някъде около Вас има пункт за изкупуване на такива отпадъци. Принципно тези площадки трябва да бъдат в индустриалните зони, т.е. извън жилищните райони, но кой знае, може би някъде ще намерите изключение.

В сервиза ни в София, ул. Баба Вида 2 може да приемем безплатно чисти пластмасови и метални опаковки. Може да ги доставите в здрави и чисти чували до тук или да заявите оттук желанието си за извозване. Препоръчваме Ви да прочетете повече и за нашата Програма за рециклиране по пощата.

Имат ли производителите на пластмасови и метални опаковки програми за рециклиране?

В някои от магазините вече работят вендинг автомати или просто програми за обратно приемане на подобни празни и чисти опаковки – с различните ценови условия. Потърсете – има голяма вероятност да намерите.