reciklirane-prazni-toner-kaseti

Как да рециклирате празни мастилени и тонер касети

–-

Презареждане или рециклиране?

 

Стотици милиони мастилени и тонер касети се продават всяка година по света, а повече от половината се изхвърлят в депата за отпадъци. Тонер касетите са едновременно рециклируеми и стават за многократна употреба, така, че има по-екологични възможности за разпореждането с тях – презареждане и рециклиране.

Ако искате да презаредите тонер касетата си, пред вас стоят две възможности. Може да я занесете в някой компютърен магазин или сервиз, където ще я почистят и напълнят, или да си я напълните сами, което, повярвайте ни, ще доведе до голяма каша и хлепаница. Ако все пак желаете да го възложите на професионалисти, които да я презаредят, използвайте този линк.

По-голямата част от празните вече касети не могат да се презередят. Тях ние разглобяваме и получените материали сортираме и придвижваме към материалните потоци: пластмаса, метал, остатъчен тонер, опаковъчни материали. Всички те биват в последствие преработени на вторични суровини.

Още когато купувате принтера си, обърнете внимание на възможностите за снабдяване с консумативи. Оригиналните са с перфектно качество, но са доста по-скъпи от рециклираните. Ако намерите решение за 100 процентово презареждане на всички касети, ще бъде перфектно. Все пак, перпетум мобиле е трудно постижимо, затова ще се наложи да изпратите за рециклиране някои от тонерите си. Те са изработени от пластмаса, но не от същата, като бутилките за вода, събирани в масовите контейнери по улиците. Изработени са главно от полистирол или полипропилен.

Мога ли да изхвърля празните си тонер касети в уличните контейнери?

Категорично в тези контейнери не се изхвърлят тонер касети. Те съдържат сложна смесица от материали и компоненти, които трябва да се преработват в специални създадени са това предприятия. Ако попаднат на аматьори, те ще бъдат изключително опасно третирани, като тонерът на прах и мастилото вътре ще бъдат изхвърлени в почвата или контейнер за битови отпадъци.

Бъдете внимателни!!! Разглобяването им е трудно, а и съдържат опасни вещества, като мастило и тонер на прах. При вдишване тонерът причинява задушаване, алергии и астма.

Дали изхвърлянето на празни мастилени и тонер касети е забранено?

Законът за управление на отпадъците и Наредбата за ИУЕЕО забранява изхвърлянето на електронни отпадъци на нерегламентирани места. Добрата новина е, че с всяка изминала година рециклирането им става все по-лесно и удобно. Онлайн формите и масовите кампании за рециклиране са добър успешен пример.

Кое е по-добре да направя – да рециклирам или да презаредя касетата си?

Повторното използване на касетите с мастило създава по-малко отпадъци, но те могат да се зареждат само два или три пъти. Според много хора е по-евтино да презаредят касетите си, отколкото да си купуват нови всеки път, защото те се пренапълват до горе за разлика от някои нови. Ако презареждате касетите си, уверете се, че те се рециклират в края на живота им.

Трябва ли да плащам за рециклиране на моите празни тонер касети?

Колкото по-нежелан е един отпадък, толкова по-висока е цената за неговото рециклиране. Затова винаги съветваме да опитвате първо повторна употреба, и чак след това други варианти.

Що се отнася конкретно до празните мастилени и тонер касети, вариантите са няколко:

1. Намерете компютърен магазин, в който приемат такива отпадъци за рециклиране, и ги поставете в техните контейнери
2. Използвайте някоя програма за рециклиране по пощата. Ето линк към нашата.

Не Ви съветваме да се опитате да „пробутате“ касетите на някой аматьор, който има намерение да ги „презареди някога“. Ще ги държи дълго време в склада си, ще пробва различни варианти (като Вас) и накрая ще ги изхвърли някъде.

Къде мога да продам моите празни мастилени и тонер касети?

Потърсете в интернет. Може би някой има нужда от тях? Имайте предвид обаче, че се изкупуват само празни оригинални, непрезареждани тонер касети, за сравнително нови модели масови принтери. При това в по-големи количества. Ако някой е готов да купи 1-2 празни касети, значи е абсолютен аматьор и по-скоро ще Ви създаде неприятности и главоболия, отколкото да Ви осигури стабилно във времето решение.

Препоръчваме Ви да изберете нашата Програма за рециклиране по пощата.

Колко пъти мога да презареждам тонер касетите си?

Тонер касетите не могат да се презареждат безброй много пъти, обикновено са добри само за няколко употреби. Резервоарът за тонер трябва да се презареди, но и важните компоненти също трябва да се подменят с качествени, за да се осигури качествен печат.

Ако имате мастиленоструен принтер, следете мастилото в касетата да не се изчерпи напълно, преди да я презаредите. Веднъж изсъхнат ли печатащите дюзи, касетата не може да бъде презаредена.

Освен това, различните производители имат различни концепции относно консумативите си. Някои подкрепят презареждането и улесняват разглобяването на касетите, други – категорично го забраняват и „поставят супер сложни капани“ на презареждащия техник.

Някогашното твърдение за 5 цикъла на касетите отдавана вече е само легенда. Ако искате гаранция, оставете на професионалиста да прегледа и тества касетата.

Имат ли производителите на мастило и тонер касети програми за рециклиране?

Всички големи производители имат такива програми по света (HP, Lexmark, Konica, Canon, Brother), но само програмата на HP работи в България. Тя е за средни и големи корпоративни клиенти и съгласно нейните условия, клиентите заявяват онлайн празен кашон, напълват го и след това отново заявяват онлайн неговото извозване. Всичко това е безплатно, но за корпоративни клиенти.

Работейки за много клиенти в България, ние създадохме универсалната ни програма GreenBox за рециклиране по пощата. Тя е перфектна за прием и рециклиране на ненужни празн имастилени и тонер касети. Повече за нея може да научите оттук.